HomeKeuzehulp

Welk pakket past bij mij?

Voordat je een keuze gaat maken moet je eerst weten wat voor soort pakket je wilt. alles in 1? alleen bellen? alleen internet? Harderwijk glasvezel wilt voor u de keuze gemakkelijker maken door de goedkoopste, snelste en de meest uitgebreide pakketten te zoeken!

1. Kies je snelheid
Bedenk goed welke snelheid past bij jouw internetgebruik. Elk glasvezelabonnement kent een eigen up- en downloadsnelheid die varieert van 20 Mbps tot wel 1000 Mbps. Mbps staat voor megabit per seconde en geeft aan hoeveel data de verbinding per seconde kan doorgeven. Het verschil merk je vooral bij het up- en downloaden van bestanden, zoals het streamen van films en muziek of werken in de cloud. Maar ook ‘niet-grootgebruikers' hebben hier baat bij, bijvoorbeeld als je ieder jaar na de vakantie online een fotoboek maakt. Ook dan is een hoge snelheid voor het inladen van alle foto’s geen overbodige luxe.
2. Kijk verder dan prijs en snelheid
De prijs en de snelheid van het abonnement zijn vaak de eerste kenmerken die aandacht krijgen bij het kiezen voor een serviceprovider. Toch is het ook verstandig om naar andere kenmerken te kijken. Met name binnen de televisiepakketten zijn er verschillen. Zo is het bij digitale interactieve televisie meestal noodzakelijk dat elke televisie in huis een eigen decoder heeft. Ook zijn er verschillen in zenderaanbod en opties zoals opnemen en live pauzeren.
3. Tel de apparaten in huis
Binnen de meeste huishoudens zijn steeds meer apparaten met een internetverbinding te vinden. Zo hebben bijvoorbeeld verschillende gezinsleden een eigen smartphone en zijn er soms zelfs meerdere laptops en tablets in huis. Als deze devices tegelijkertijd zijn verbonden met internet, is er veel bandbreedte nodig om de verbinding snel en stabiel te houden. Niet alleen gezinnen maar ook eenpersoonshuishoudens krijgen hiermee te maken, zeker nu ook steeds meer huishoudelijke apparaten over een internetverbinding beschikken.
4. Mix, match en profiteer
Als je behalve je internetverbinding ook een telefonie- en televisieaansluiting via glasvezel neemt, ben je vaak voordeliger uit. Serviceproviders bieden meestal alles-in-1 pakketten met leuke extra's zoals onbeperkt bellen naar vaste nummers. Het loont dus zeker om ook de overstap te maken voor telefonie en televisie. Bovendien is het net zo prettig om alles bij één serviceprovider onder te brengen. Uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt blijkt dan ook dat in 2013 al 49% van de huishoudens een alles-in-1 pakket had.
5. Check de randvoorwaarden
Moderne apparatuur wordt steeds geavanceerder en vraagt daarom ook steeds meer van een internetverbinding. Een luxe HD Smart televisie komt alleen tot zijn recht als de internetverbinding de datatoevoer aankan. Andersom werkt het ook zo: met een pc die meer dan tien jaar oud is, loop je de kans dat die de gegevens niet snel genoeg kan verwerken. Bedenk dus goed voor welke apparatuur je de internetverbinding nodig hebt en welke devices je in de toekomst nog wilt vervangen of toevoegen.